Allra bästa brödet

Nybakat Skånebröd
Dethär brödet är gott, lätt att baka, är fettsnålt, mättande och dessutom tycker min mage att det är toppen! Det är ett recept som jag modifierat själv efter ett antal bakningar.

Prova det gärna!

Skånska brödet

1,2 dl filmjölk

1,1 liter fullkorn dinkelmjöl

0,8 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

1 msk bikarbonat

1 dl mörk brödsirap

ca 2 dl solrosfrön till dekoration

smör/olja samt vetekli/sesamfrön/vetegroddar/linfrö till att smörja formarna

Börja med att ta 3 avlånga ”sockerkaksformar”, smörj dem och bröa dem gärna med vetekli. Sedan bara blandar du sirap, fil, salt och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt allt mjölet. Smeten ska nu vara ganska rinnig fortfarande. Fördela smeten i de tre formarna och strö över solroskärnorna, klappa in dem extra med handen, så ramlar de inte av när du skär brödet. (blandar du solroskärnorna i brödet, får de efter en dag eller två en grön färg, det är bara missfärgning).

Grädda formarna på ett galler i ugnen 175 grader i 75-80 minuter. När du tagit ut formarna, låt dem stå 10 minuter, sedan är det lätt att stjälpa upp dem, och låta dem svalna under en bakduk.

Eftersom brödet är så matigt, brukar jag frysa in det i halvor, som jag plockar upp efter hand, för mej är det lagom. Det är väldigt bra att brödet inte innehåller jäst, det får vi i oss så det räcker och blir över ändå.

Njut av dagen!

 

3 thoughts on “Allra bästa brödet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s