Koriander

Torkad koriander

Hej!

Har du någon gång känt dej oerhört uppblåst och full av luft i magen? Jag menar sådär så att det kommer fis, just precis när det är som mest pinsamt?

Det finns bot, omedelbar sådan! Eller, ja, det tar 20 minuter totalt.

Köp hem koriander, inte den gröna som du ska ha i alla-möjliga-rätter, utan den torkade som i utseendet liknar vitpepparkorn. Doften påminner lite om citrusfrukt, tycker jag. Ta ca 15 korn, krossa dem, gärna i mortel (eller var uppfinningsrik). Koka upp vatten, slå på ca en dl, och täck koppen med något, så värmen hålls kvar så länge det går. Låt dra i 15 minuter. Drick som det är och sila fröna mellan tänderna, eller i en sil.🙂 Vänta fem minuter…

…Aha, *nickar* visst känns det skönt! Rena miraklet. *ler* Den enda ”bieffekten” som jag känner till, är att man kan få lite mer aptit.

Sammanfattningsvis är koriander bra  om man vill ha bättre aptit, och om man vill sluta fisa! *skrattar* Används med fördel även som smaksättare i vissa recept. Bl a smakar den himmelskt i en karibisk soppa!

Het karibisk soppa 4 portioner

1 hackad gul lök

6 msk solrosolja

3 vitlöksklyftor, finhackad

200 g potatis i tärningar

200 g sötpotatis i tärningar

3 dl färdigutspädd buljong

100 g vitkål, skuren i små strimlor

ca500g krossade tomater på burk

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver 

2 tsk koriander (torkad)

Några droppar tabasco

1 färsk chili, fint hackad (välj hur stark du vill ha den)

1 burk kokosmjölk

1 röd paprika

 

Fräs lök och vitlök genomskinliga, tillsätt potatisen, fräs lite till. Häll i 0,5 dl av buljongen, rör om. Låt koka ca 1 minut. Lägg i vitkålen, stek 2-3 minuter. Tillsätt tomaterna, paprikapulver, koriander, chili, sötpotatisen och tabasco. Sjud sakta 7-8 minuter. Häll i kokosmjölken. Låt allt bli varmt.  

Dekoration vid servering: paprika, skuren i bitar och fräst i lite olja. Tillsätt ett par droppar tabasco till paprikan. Blanda ner ½ av paprikan i soppan, och strö resten över som dekoration.

 Soppan är som sagt god som den är. Den är fin som huvudrätt, gärna med bröd till, eller med räkor i (gärna stora tigerräkor). Eller varför inte prova att ha laxbitar i, det är jättegott! Jag har t o m provat en blandning av brynt nötfärs och ananasbitar. *mmmmmmmmmmmm*

 

 

 

  Allt gott till dej!

2 thoughts on “Koriander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s