Ingefära

Detta är en av mina absoluta favoriter! Jag älskar smaken och doften av ingefära!

Den syltade ingefäran som fås till sushi, är ljuvlig (dock ej den färdigköpta från Blue dragon). Markaryds konfektyrer, gör en sorts ”polkagrisar” som smakar ingefära, det är små bitar i godiset, som ger en rejält stark smak. Ibland är det t o m gott att riva lite ingefära direkt ovanpå osten på mackan!

Te på ingefära är härligt! Ta en bit färsk ingefära, och gärna några droppar citron eller lime, tillsätt varmt vatten, och låt dra i ca fem minuter. Det är även jättegott att dricka en kall Ginger ale, (som i Zimbabwe kallas Ginger bier).

 Eller slå på stort och gör en ingefärsmojito, som passar som sommardrink:

4 cl ljus rom

1 lime

1 msk ingefärssyrup*

myntablad/citronmelissblad

krossad is

ginger ale

en kvist mynta till garnering

* Ingefärssyrup till ca 8 drinkar. 1,25 dl strösocker och lika mycket vatten samt en skiva färsk ingefära. Häll det i en liten kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda i minst 5 minuter, smaka gärna så du tycker att smaken är ”lagom”. Smaken ökar ju längre du kokar blandningen. Låt syrupen svalna.

Blanda syrupen med några grovhackade mintblad i ett högt glas. Blanda runt, tills du känner mintdoft. Dela limen och pressa hela. lägg en halva i glaset. Häll i romen och blanda. Häll i mycket is, och toppa med ginger ale och garnera med en liten kvist eller ett myntablad.

Ingefära som är torkad och mald, kan du köpa bland kryddorna i din butik. Den passar, förutom till pepparkakor utmärkt till kyckling och fläskkött. Ingefära och apelsin, är kryddor som du måste prova till din kyckling, men det ska vara ganska rikligt av båda. Ingefära på fläskkött, döljer den oävna doften, som en del fläskkött har. Ungefär dubbelt så mycket ingefära som vitpeppar är lagom.

Ingefäran är ett bra motmedel mot åksjuka och illamående. Drick gärna ingefärste, både en och två gånger om det behövs, varmt eller kallt. Eller om du föredrar det, tugga på en bit rot.

Ett litet aber. Ingefäran kan öka blodcirkulationen, vilket kan vara ofördelaktigt. En del känner hur det hettar till i kinderna.

Jag påstår att ingefära även är bra vid förkylning.

Här kommer receptet på en oerhört god och snabblagad rätt med ingefära, som ”botar” förkylning.

Räknudlar 3-4 pers

2 pkt ”snabbnudlar ” med räksmak

ca 2-4 cm färsk ingefära

1 stor klyfta vitlök

1/2 citron

1 ”näve” gröna ärtor/broccoli/annan god grönsak/grönsaksblandning

15 cm av det grönare på en purjolök

ca 150-200 g skalade räkor

olja att steka i

4 dl vatten

Börja med att sköra purjon i två bitar, skär sedan de bitarna i långa tunna strimlor. Riv grovt, eller strimla ingefäran. Bryn detta snabbt  i en wok. Slå på vattnet och låt koka upp. Häll ner nudlarna (jag brukar krossa dem), kryddan och grönsakerna. Koka i 3 minuter. Dra av från plattan! Tillsätt den pressade citronen, vitlöken och räkorna. Blanda och servera omgående!

Allt gott till dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s