Grön curry

Här ser du förpackningen till den allra godaste gröna curryn! Jag hittar den i en asienbutik i Helsingborg, i norra delen av torget framför Dunkers. Den är bara så ljuvligt god! På baksidan står det på engelska på receptet att det är lagom till 250g kycklingfilé. Vilka skojjare! Idag använde jag ca 300g räkor, och 1/4 av paketet. Det var lagom. Det var ändå så starkt, att näsan rann lite. Prova dej själv fram, men jag använder 1/4-1/3 så mycket som det står.

Här ser du vad jag tillagade idag. Det är svarta tigerräkor, färska champinjoner och lök i grön curry och jasminris till. Det fick bli persilja som dekoration, eftersom jag inte hade koriander. Egentligen hade det varit bra med en grönsak i curryn, som blomkål, morötter, broccoli eller minimajs t ex. jag fick bara hjärnsläpp och glömde 🙂

Denhär kokosmjölken, tycker jag är bra. Finns i många olika storlekar, och är väldigt prisvärd. Den är lite krämigare än kokosmjölken ofta är, och fettet är blandat, och ligger inte som en tjock hinna ovanpå. Jag köpte denna i samma asienbutik. Går bra att förvara i kylen, när den är öppnad.

Thaimat är snabbmat! Det är dessutom mat som jag gillar, och tycker att jag mår bra av. Enligt en färsk undersökning gjord i Singapore, håller Gurkmejan i curryn hjärnan aktiv, d v s den minskar risken för demens. Det finns dessutom labratorieförsök, som visar att curry kan ha en hämmande effekt på cancer. Cancer är inte särskilt vanligt i Indien (curryns förlovade hemland). Curry i indien, är egentligen ett sätt att tillaga maten, mycket mer än det är en krydda. Dessutom det är inte EN krydda, det är en blandning av oftast 7-10 olika andra kryddsorter.

Grön currygryta 3-4 pers

5-600 g kycklingfilé, eller svarta tigerräkor m skal

1/2 paket currypasta

ca 1 brk kokosmjölk

en msk fisksås

Goda grönsaker som t ex svamp (shiitake eller champinjon går fint), morötter (har längst koktid), broccoli, blomkål, minimajs, vattenkastanjer eller vad nu du gillar. Lök är gott i, gärna rödlök i ganska stora bitar.

Ta lite kokosmjölk, finns det ett fetare lager ovanpå – ta det. Stek detta tillsammans med curryn tills du ser att det ser oljigt ut ovanpå kryddorna. Skär kycklingen i smala strimlor, eller snitta räkorna i ryggen (för att smaken ska tränga in bättre). Tillsätt kyckling och grönsaker, i den ordningen. Eller grönsaker och räkor, i den ordningen. Tigerräkor som är råa, behöver bara 2-3 minuter, så är det klara. Låt dem inte ligga i längre, då kan de bli sega. kycklingen ger jag gärna 5-7 minuter, och för grönsakerna 2-3 minuter. Har du lust at bryna någon ingrediens innan, går det jättebra.

Servera med ett gott jasminris, och toppa gärna med någon örtkrydda t ex koriander eller persilja, eller varför inte prova citronmeliss.

Även lax, biff, fläskkött och bönor fungerar bra ihop med grön curry.

Första gången jag åt en rätt som innehöll grön curry, var på en thairestaurang i Helsingborg. Den finns fortfarande, och den ligger 1 trappa ner från Sundstorget, på norrsidan. Den är så pråligt dekorerad, att man får intryck av att det firas födelsedagskalas för något barn där, färgerna är oerhört uppiggande, och kanske inte något annat 🙂 Sist jag satte min fot där, var det oerhört stressad personal, och ett ”eget” bord, gick inte att få. Men, det kändes osvenskt och kul, samtidigt. Och deras gröna curry…. *ser drömmande ut* OJ!

Allt gott till dej

Annonser

4 thoughts on “Grön curry

  1. tack för dina fina tips. jag har en thai-butik runt hörnan, hoppas det finns röd currypasta också, det brukar jag använda..tack för din kommentar hos mig.

  2. Suveränt recept. Enklare kan det inte bli. Gott blev det också. Fast någon krydda fattas jag, för det kändes som om det saknade någon smak för att leva upp till restaurangen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s