Vingård – snart ett svenskt Toscana?

P1010736.jpg

Av allt roligt och trevligt som går att göra, är det intressant och skoj att komma till en svensk vingård, och få berättat ”allt” om hur man gör och odlar vin. I Skåne finns det åtminstone 15 olika vingårdar! Vad spännande! Jag besökte Kullahalvöns vingård, klicka gärna, här är en länk dit. 

Vingården är ung, och i år är det första gången som deras vin kommer att kunna köpas på Systemet. Jag har inte smakat det, men de lägger ner stor möda på stor smak och doft. Fr o m 1 september, går det att beställa på Systemet.

P1010703.jpg

De har idag 3800 vinstockar,  av olika sorter.

P1010737.jpg

Dehär är 4 år gamla

P1010742.jpg

Närbild på druvor som ska skördas i höst

P1010744.jpg

På denna vingård har man valt att satsa på vitt vin samt rosévin

P1010747.jpg

Här står lite om det vita

P1010747b.jpg

Och lite om rosén.

Det är mycket manuellt arbete på en vingård, forstod jag. Det ska ympas, beskäras, gallras, och hållas efter. Sedan ska det pressas, och vila, och det är många steg och månader, innan det kommer i en flaska med kork.

Kanske det blir ännu fler vinproducenter i Skåne, eller i en del av Skåne, så att vår del av Sverige kommer att likna Toscana, vem vet?

Allt gott till dej!

 

Annonser

5 thoughts on “Vingård – snart ett svenskt Toscana?

  1. Var en gång i tiden en av sveriges mest utbildade på vin/sprit. Vi gick en speciakurs på Restaurangskolan (Kristineberg) : Men som sagt..det är typ hundra år sedan, men jag brukar titta lite när det är på tv (och smaka när jag får tillfälle) och såg ett program om en svensk som gjorde isvin! Nu har jag inte haft nöjet att testa det….men garanterat att jag ska såsmåningom för det lät intressantKram (i regnet)

    • Tack för kommentar hos mej! Det är i snitt FLER soltimmar här i Sverige än i centraleuropa. Vi har ju fler soltimmar/dag.Allt gott till dej!

  2. nice : )det finns vinodlare även på denna sidan av skåne. Men deras första vin finns inte till salu för allmänheten, det blev en beställningsvara.. men det var lång kö den dag man fick anmäla intresse för en flaska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s