Köpenhamn – Glyptoteket i bilder

Egentligen heter det Ny Carlsberg Glyptotek. Det ligger tvärs över tivolit i centrala Köpenhamn. I deras fasta utställning finns över 10.000 föremål av både modern och  antik konst. De flesta saker är orginal, men det finns även många kopior. Det finns en särskild Egyptenutställning, med föremål som är upp till 5000 år gamla! Imponerande. På ett sätt är det särskilt intressant att det finns riktigt gamla bevarade träföremål.

Naturligtvis finns många danska både målningar och statyer. Och de har en stor medelhavsutställning, med många romerska och grekiska föremål. Just nu har man en särutställning med Edgar Degas-statyer i brons. Det är en upplevelse att gå runt och titta på allt. Jag tog många foton..

Ja, jag och maken var i Köpenhamn i helgen. En lite lagom resa, den går ganska fort med tåg från Ängelholm. En sak som jag verkligen gillar med Köpenhamn är att det känns så internationellt. Man hör så många språk överallt, , engelska, franska, holländska, norska, portugisiska, spanska, italienska med flera.

P1070138.jpg

P1070137.jpg

P1070136.jpg

P1070135.jpg

En av salarna i den egyptiska delen, det är äkta mosaik på golvet

P1070140.jpg

Fantastiskt levandegjort i två typer av sten. ”Knäliggande orientalier” i påfågelmarmor, romersk, ca 20 f Kr.

P1070143.jpg

Tror att även denna har romerskt ursprung, minns att en av dem eller båda är en gudinna. Här är jag nästan tagen av hur tydligt tyget syns, och att det ser genomskinligt ut.

P1070152.jpg

En del av vinterträdgården inne i museebyggnaden

P1070155.jpg

Dansk,  Jens Adolph Jerichau, ”lille pige med en död fugl”, ca. 1871 En gripande skulptur med levande detaljer.

P1070157.jpg

Bronsskulptur av Edgar Degas. Han är en fena på rörelse!

P1070164.jpg

Jean Gautherin, fransk, 1840-1890 ”Det förlorade paradiset”

P1070168.jpg

Ibland lönar det sig att titta upp i taket…

P1070169.jpg

Närbild på det ena takfönstret.

Jag har mycket mer att skriva om, vad gäller helgens Köpenhamnsbesök.

Jag kommer att berätta  om den enastående floristen Nicolai Bergmann, och bl a visa en unik nejlika som han tagit med sig från japan, han har en blomsterbutik i Tokyo.

Jag kommer att berätta om jointar, tät rök, brass och idioti på Rådhustorget.

Och kanske jag skriver några ord om hur det såg ut på samma torg på kvällen..

Och så blir det en bild på vad HC andersen tittar på m m.

Och jag fick två kyssar av en kille som skulle gifta sig…

Ja, du förstår säkert att allt inte får plats i ett enda inlägg, så ge dig till tåls! Jag återkommer!

Allt gott till dej!

Annonser

4 thoughts on “Köpenhamn – Glyptoteket i bilder

  1. Jag och mamma var där till min födelsedag för ett par år sedan. Dom hade en specialutställning från Amarnaperioden (Egypten) och jag var sååå glad!! (En onsdag, så det var gratis inträde, perfekt!)Det var den Egyptiska delen jag var intresserad av så när vi gick runt där så berättade jag massor om allt vi såg (är rätt bra påläst om det gamla Egypten). Kunde berätta så mycket mer än bara det som stod på skyltarna. Sen efter ett tag upptäckte jag att det var fullt med folk som följde efter oss och lyssnade på mig =) Det var rätt skojigt!

    • Det låter toppen, tycker jag. Ja, det är en enorm samling de har. Extra kul och intressant blir det med ett äkta intresse, såklart!Allt gott till dej!

  2. Tack för denna ögonfröjd!! Som du vet är jag historiebuff så jag njuter högaligen av dina bilder…Fantastiska skulpturer och vilken vacker marmor… Andlöst!!Jag är SÅÅ avundsjuk på detta besöket.. Jag älskar museum och minns med glädje när vi var på Louvren under min bröllopsresa till Paris…Hemikramar!!

  3. Jag är också specialiserad på Egypten. Skrev ett specialprojekt om Tutanchamons grav som 10 åring och sedan dess är jag fast…Såg Mona Lisa och egyptiska avdelningen och skattkammaren på Louvren. OM jag någon gång skulle åka utomlands igen drömmer jag bara om Egyptiska museet i Kairo och stora PyramidenHemikram!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s