Sukiyaki!

Det är inte möjligt att få nog av sukiyaki! Det är så otroligt GOTT! Man har en särskild buljong att doppa allt i, en fondue. Det verkar bli svårare och svårare att få tag i just den buljongen ”Sukiyakisås”. Om du har ett recept på en sådan, tar jag tacksamt emot det.

2011, årets första 043.jpg

En del saker får ligga i länge, annat bara några sekunder. Köttet (entrecote eller fransyska) gillar jag att ha i ett par sekunder, och gärna äta det med en bit purjolök som inte legat i för länge. Salladskålen bör vara mjuk, morötterna likaså. Glasnudlarna suger åt sig den goda smaken. Vattenkastanjerna och majsen behöver bara bli varma, och champinjonerna drar åt sig smak från buljongen, och är lika goda efter lång tid.

Man tar och lägger i lite olika saker, och sedan plockar man upp en eller två saker åt gången, doppar dem i det lätt uppvispade ägget, ner i den mörka såsen, och in i munnen! Gärna då tillsammans med lite ris. Den mörka såsen är i viss mån en egen komposition av väninna M, som jag äter detta tillsammans  med. Det är i stort sett uppvärmd god japansk soya och jordnötssmör.

Det är fräsch mat, det smakar vidunderligt, och man blir väldigt mätt.

2011, årets första 014.jpg

Själva buljongen håller vi varm i en liten wokgryta på en sådan här brännare för t-röd. Det luktar faktiskt nästan inget, och stör inte smaker och dofter.

Jag hoppas att du blir inspirerad att prova du med!

Allt gott till dej!

12 thoughts on “Sukiyaki!

  1. Hej Vännen!Detta var något alldeles nytt för mig. Men det skulle vara väldigt roligt att prova det en gång!Vi får väl se om jag hittar den där buljongen någonstans.Ha det riktigt gott!Stor kram!

    • Hej!Ett tips är att senast jag såg den, fann jag den på ICA maxi. Sukiyaki är japansk mat, och det fanns en låt på 60-talet som hette så, som är känd. Min ena morbror har varit missionär i Japan, om jag säger Sukiyaki, får han ett drömskt uttryck i ansiktet… :-)Allt gott till dej! Glad att du tittade in!

    • Tack, jag mår, hm, inte sådär alldeles bra, nej. Fast det är svårt att säga det utan att låta gnällig… Glad att du tittade in!!Allt gott till dej! och en go kram!!

  2. men jösses vad sugen jag blev. Jag har nog inget recept på sukiyakisås. men jag gillar japansk mat. Har du googlat? tack för fina kommentarer hos mig. Det blir ingen chili för mig i år, har bestämt mig för att köpa speciella fuchsia, en passion jag haft tidigare. Handlar på det som tidigare hette Rockdala men numera wibrants.. hm… googla rockdala så hittar du wibrants.. de är specialister på pelargoner och fuchsia, mitt dyraste inköp var en pelargonstickling för 75:- ha ha ha, men den är superb och blommar oavbrutet året om på min inglasade balkong.

    • Du skulle säkert gilla det! Alla jag känner som provat är alldeles lyriska.🙂 Nä, jag har inte googlat recept på såsen. T o m jag har köpt fröer, och ska så några olika sorters blommor i år, ingen fuchsia, dock. En annorlunda Givetvis kommer jag att så solrosor också, fast det blir senare. Enda anledningen till att jag inte ska odla Apache, är att jag redan har en hel del av den. den ena ungerska, odlar jag för att den är så vacker, den liknar en klocka. Den andra är så fin att torka och göra eget chilipulver av. Hittade odlaren.Vi hörs och syns, min kära vän!!!Kraaaaaaaaaamar! och Allt gott till dej!

  3. OM jag blir… jag blir vrålhungrig och jag slutade röka igår… snart ett dygn *jobbigt* så allt som har med aptit att göra distraherar verkligen…Hemikramar och allt det bästa för dig!

    • Vad du är DUKTIG som har tagit ett sådant beslut! Hurra för dig! Allt gott till dej , min vän! och en bamsekram och några krevader för din goda föresats!

  4. jag är tvungen att vara rökfri minst fyra veckor före och efter min bröstoperation… så nu stundar tuffa dagar, men jag hoppas på lite pepp mitt i kampen… för jag lär skriva mer än tidigare i ren frustration… känner hur grinlisa ligger på lur…Jag räknar med att titta in för en smakbit här då, för det har jag hört stillar det värsta suget? =0)Hemikramar ♥

    • Oki. Du använder väl plåster/tuggummi/sugtabletter? Jag har hört att man kan få total överskottsenergi, och det behövde ju du…. *skrattar* Duktig är du ändå, min vän! Hoppas att du känner att det är skönt att låta bli, snart, då är det lättare…Och, jag ska göra vad jag kan =0) med recepten. Muffins kommer nog i veckan, fast idag är det dags för andra ”bullar”.Stora kramar och allt gott till dej!

    • Hej!Kul att du gillade mitt inlägg. Jag skriver om allt möjligt, mat är ett stort intresse, och ta en hel del plats… Varmt välkommen åter!Allt gott till dej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s