Växthuset och annat ”hemmavid”

Nu har den första mognat av sorten Brandywine, den vägde 365 gram. Den och några andra sorters tomater blev en Grekisk sallad ( i Grekland serveras den alltid utan sallatsblad) igår tillsammans med egen gurka, (det andra från butiken).

Dadeltomat var en av ingredienserna. Jag märker en stoooooooooooooor skillnad mot mina tidigare odlingssäsonger. I år får rötterna mycket mer utrymme neråt, och mina tomater är mer än dubbelt så stora som de tidigare åren. Roligt!

Miniplommontomater är detta, även de hamnade i salladen. De är söta och goda.

Växthuset med dörrarna öppna. Solen skiner och ljuset är inte idealiskt. Till vänster utanför, odlar jag bl a brytbönor, bondbönor, persilja och andra örter. På andra sidan fem olika sorters sallat, det är dags att så ny sallat.. Längst in står ett cafébord och två stolar. Där dricker jag te och läser tidningen emellanåt. 🙂

Grannen har denna ”buske” eller vad det är. Lila blommor. De doftar helt underbart! Vet du vad det är?

Koltrasthonan

Här är hon igen. Jag ser henne varje dag!

En av hennes ungar, den andra skymtar man näbben på. De är utflugna nu. Det tog bara ett par dagar från det att de hoppade ut på fönsterblecket tills de flög. Nu är busken nedsågad.

Allt gott till dej!

Ingen av mina bilder får kopieras eller användas utan mitt tillstånd

Annonser

26 thoughts on “Växthuset och annat ”hemmavid”

 1. mina tomater är på gång men har inte börjat bli röda än.
  Angående din kommentar hos mig, går det inte att logga in separat på snack? har dom tagit bort den möjligheten också?

  • Hej!
   Jag försökte logg in på snack, men, eftersom jag inte plusbetalt, fick jag inte. Så är det. Bläbläblä
   Det har vuxit otroligt fint i år, tror även att det är jorden och kanske solen.
   Kramar och allt gott till dej!

 2. Åhhh så fina tomater. Vi har några planter i en kruka men syns inga tomater än. De kommer förhoppningsvis snart. Skaffade även en gurkplanta men den ser inte ut att växa alls så det lär nog inte bli några gurkor.

  • Jag sådde mina frön i månadsskiftet januari/februari. Kan ju plantera ut ganska tidigt 🙂 Men även de som är sådda senare blommar för fullt och har små frukter.
   Gurkor kan vara knepiga. Jag råkade glömma att vattna mina, då dog två av tre…
   Allt gott till dej!

 3. Ett eget växthus vore bra, så man vet vad man äter…såg härligt ut! Jaja att fota fåglar går bra i Sverige, men här i Turkiet vill de inte va me… ; )
  Varma hälsningar från ett varmt Turkiet

  • Så sant så! Det smakar extra bra dessutom, tycker jag 🙂
   I Grekland såg jag en hel del flygfisk i höstas, de fick jag tyvärr inte med på någon bild…
   Önskar dej en fortsatt härlig semester!
   Allt gott till dej!!

 4. Mmmmmm…vilka smaskiga tomater…det e så det vattnas i munnen:) Tror du får ge mej några tips om tomatodlande o dylikt när jg kommer ner sen….det kan jag behöva…e totalt novis:-p
  Det vore kul att prova på:)

  Stoooora kraaamen!!

  • Det gör jag så gärna! Nu är det ett par år jag hållit på, och jag lär mig efter hand. 🙂
   Det är superkul tycker jag. Njuter av att vara i växthuset och grejja lite. 🙂
   Kraaaaaamar och allt gott till dej!

 5. Mums och WOW.

  Tack, men texten skulle raderas.
  Jag kollade telezoom för säkerhets skull, för jag fick uppgifterna av Nikon, det är samma som macro, står i ett om man googlar.

  Kranm

  • Okej! Jag blandar som vanligt ihop ”päror och morötter” (ska uttalas på skånska med betoning på ä och ö)
   Du får gärna skriva vad du tycker om ditt nya objektiv och vad det heter.
   Kramar och allt gott till dej!!

 6. Hela förfrandet ska anmälas drån löFTEN om BEHANDLINGH EFYRTBEHANDLINGGAR OCH DITTEN OCH DATTN OCH SLARV MED MEDICINER.

  eTT MACRO HAR JAG REDAN, DET SOM DU MENAR DET FFÖLJDE MED KAMERAN. mEN FOTA FÅGLAR FUNGERAR INTE SÅ BRA DÅ MÅSTE JAG HA ETT LÄNGRE.

  jAG ANTAR ATT DU VET VAD kRANM R BETYDER SOM KOM MED NYSS

  k r aMISAR

  • Vad tråkigt att det inte blev rätt på sjukhuset. Det hade jag inte begripit.
   Ja, det är sant att man behöver lite extra för att fota fåglar, jag har ju själv ett 45-200 som jag använder till det, som jag köpt extra. Det är jättebra.
   Funderar på om jag ska köpa ny kamera + ett macro, eller om jag bara ska köpa ett macroobjektiv till den jag har… Mitt vanliga 14-42 räcker inte till det jag vill göra. Önskar mej ett objektiv med stort ljusinsläpp och extrem vidvinkel… också…
   Kramar och allt gott till dej!!

 7. Ska bara kolla att svaren dirket från mailen kom med, det gick ju bra.

  Insekter, humlor och annat går jag fram med kameran så den nästan snuddar vid dem, så n’ra det går alltså. jag tar ju nästan bara sådana bilder det är det som är roligt. det brukar bli bra bilder. Vyer gillar jag inte, ibland bara.
  Såg ett 300-600 zoom idag men inga prisuppgifter tillgängliga fanns, en webbsida hittar den inte igen prisuppgier inte tllgängliga, en webbsida, stod heller inget kameramärke.

  • Det är en massa zoom!! Då måste man nog ha stativ. Jag har köpt ett, det är ett nätt som man kan få 120 högt. Eftersom min kamera är lätt, tänkte jag att jag är nöjd med ett som väger lite och som jag kan ta med mig. Har bara haft med det en gång, men jag har använt det här hemma ett par gånger. Det finns ett telezoom 100-300 till min kamera (eftersom min är e micro 4/3 motsvarar den 200-600) , men det tror jag inte att jag ska köpa. då blir den nog ”framtung” *skrattar*. Jag vill hellre ner på micronivå :-). Leica har ett 45 mm som jag är pigg på. 🙂
   Allt gott till dej!

 8. Så härliga ätliga saker du visar! Mums! Kommer ihåg när jag som ung kom till Bulgarien och smakade på deras tomater. Jag åt dem kilovis, som godis!

  Koltrasterna är bara så fina.

  Har läst det du skrivit till Agnetha och till Sarah. Du är så klok och har kommit långt i hur man måste tänka när man inte längre kan göra allt det man kunde innan man blev sjuk. Det är det lilla man måste försöka hitta, det som man kan bli glad över just då. Men det kan vara svårt om det också finns annat svårt, som nu mitt med mammas mående. Nu verkar jag inte klara det så bara längre, nu är måttet rågat på nåt sätt och jag bryter ihop, små ihopbrott än så länge men ett tecken på att jag har uthärdat för länge. Idag sov jag i flera timmar efter att ha kommit hem från mamma, förmådde inget annat.

  Men kameran och fotograferandet är en tröst. Saknar dock läsandet mycket, mycket.
  Ha det gott och tack!
  Kram

  • Har aldrig varit i Bulgarien, men tomaterna i Grekland är enormt goda. En del av mina egna tomater är små och söta och vi äter dem som godismellanmål 🙂
   Det känns som att vi har mycket gemensamt. Är glad att du läste det jag skrev till Agneta och Sarah. Ja, jag har lyckats komma långt, och det har inte alls varit lätt. Men, jag har medvetet försökt, för att jag har haft så mörka tankar, och de är otroligt ovälkomna. Har fått hjälp. Och tid, vilken tid allt hat tagit! Men det har det ju varit värt. Jag gråter ganska ofta, ibland bara några minuter, det är nog bra, åtminstone emellanåt. Särskilt när måttet är rågat. Blir det för många saker, så påverkas allt, tyvärr. Då får jag påminna mig själv om mina tankar.
   Kameran är mitt andningshål, mitt nöje och min hjälp att komma ut, särskilt de dagar kroppen bara vill vila.
   Kraaaaaaaamar och allt gott till dej!

   • Ja, kameran är en bara hjälp att komma ut, men jag vet nu att jag behöver ha en liten en, annars blir det för tungt de dagar jag inte orkar något alls. Släpade mig runt en tur i skogen på landet med min Nikon och den vägde för mycket.
    Kram

   • Jag ville ha en Nikon, men efter att ha provat den i butiken, köpte jag ingen. jag fick så ont av att hantera den en liten stund, att jag bara däckade när jag kom hem. Därför var det viktigt för mig med en lätt kamera. Det var den lättaste systemkameran som fanns, då Lumix G2. Visst, det är bara en 4/3, men jag kan använda den! Efterföljaren Lumix G3 som släpptes i dagarna väger ännu mindre. Jag har en Lumix TZ7 också. Den används sällan.
    Kram och allt gott till dej!

 9. Tomater äter jag en hel del. Men dadeltomater har jag aldrig sett. Jag antar att de smakar ungefär som de andra men det syns ju på formen att det är en annan sort. snyggt med koltrastfamiljen. Ha en bra Söndag.kram/Anita

  • Ja, det hade ju varit kul om dadeltomaterna var ännu mer speciella. de är goda att äta, har fin färg och är ganska söta. Det roliga är väl formen, det ser bl a väldigt fint ut med olika sorter och färger i en sallad. 🙂
   Det känns som om koltrasten är en söt och vänlig besökare, och hanen sjunger så vackert, särskilt på kvällen. Han sitter uppe på grannens antenn och drillar så jag nästan blir tårögd. har försökt filma, men då sticker han.
   Kramar och allt gott till dej!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s