Varken kalvdans eller kalvsylta

Man kan ju inte få allt! Mamma brukade göra rätten kalvdans när jag var liten. Den är gjort på råmjölk och påminner en del om småländsk ostkaka. Kalvdans kan också vara något man tänker på när korna släpps ut från att ha stått inne i stallet ut i hagen på våren.

Kalvsylta vill man ju inte bli. Kalvsylta tycker jag är gott, om jag får den utan rödbetor på en smörgås. Rödbetor är goda, om de t ex är ugnsbakade, men inlagda – nej tack.

Nu handlar detta inlägget inte alls om de sakerna. Inte alls.

 

Denhär killen är inte stor, men det kompenserar han genom att vara söt! Jag fick förmånen att följa med ut i ett stall och hälsa på kalvarna. Hurra för det! Jag Framsnackar dels min vän norska M som lät mig följa med! Och dels vill jag Framsnacka att även du tar chansen att hälsa på djurbarn, om du får möjlighet. Det känns lugnande och upplyftande samtidigt!

Allt gott till dej!

Ingen av mina bilder får kopieras eller användas utan mitt tillstånd

Annonser

18 thoughts on “Varken kalvdans eller kalvsylta

   • Jag är förtjust i trean och fyran, för där liknar han mitt yngsta barnbarn, lite försiktigt avvaktande. På översta bilden är han mer frejdig och orädd, med stora knappögon, precis som nallebjörnarna!
    Kram

   • Vilka underbara associationer! Jag blev som ett barn i stallet, alldeles lycklig Och kalvarna var inte rädda, de märkte väl att jag inte var rädd, och att jag ”mött kalvar förr”. Vi hade några kalvar varje år när jag växte upp. Vilken tur jag haft! 🙂
    Allt gott till dej, och varmaste kramen!

 1. Halledudane då så söt man kan vara!!

  Jag åt kalvdans i min ungdom som ”bondfru” och jag tyckte det smakade som en söt äggstanning/ungsomelett…

  Hemikramar och bara det bästa till dig min vän ♥

  • Ja, han är verkligen bedårande! 🙂
   Vad kul att du smakat! Antar att det finns många som aldrig fått den möjligheten. BeBest hade en trevlig saka att berätta om kvinnan som gjorde många och skänkte till syföreningens julauktion.
   Bamsekram och allt gott till dej!!!

 2. Kalvost det är grejor det! Kalvost är så vi kallar kalvdans för där hemma.

  Råmjölk brukar inte mejeriet vara så förtjust i att få. Det strular till deras industriproduktion av mjölkprodukter. I en av byarna i socknen tog sig därför en handlingskraftig kvinna sig före att köpa överbliven råmjölk och den frös hon in. Till jul när det blev dags för syföreningens julauktion gjorde hon ett antal kalvostar och skänkte dem ill föreningen. Gissa om det blev huggsexa och höga priser! Men gott blev det! Jag vet. Jag såg till att vinna en!

  Frödinge ostkaka, det är bara blaha i jämförelse!

  • 🙂 Hurra för den företagsamma kvinnan! Det är sådana kvinnor som gör saker, som liksom kan förgylla andras vardag/helg t ex med kalvdans att du fick möjlighet att smaka! Ja, det är oerhört mycket godare än ostkakan, men det är ändå det närmaste i smak och konsistens som jag testat, och som de flesta vet vad det är. Hemma var det fest när det var kalvdans. Jag oroade mig för att kalven fick allt den behövde, men jag blev försäkrad att det fanns övernog. 🙂
   Glad att du titatde in! Allt gott till dej!

 3. Så söta de är allihop. Gillar nog tvåan bäst där den ligger så fridfullt.
  (En parentes, älskar inlagda rödbetor. Även på kalvsylta. Stackars kalvar)

  • 🙂 Roligt att du också tycker att de är söta!
   D e ok att gilla inlagda rödbetor, jag är nog annorlunda som inte gillar det…
   Kram och allt gott till dej!

 4. Vilka fina bilder det blev, Carina! Och lille gulliga Göran gjorde sej ju riktigt bra som ”fotomodell”:) Jättetrevligt att det blev möjlighet för dej att följa med i stallet innan utstallningen! Några dagar efter att du varit här, blev dom flesta kossor och kalvar utsläppta på bete…Så nu skuttar dom omkring, äter, och myser i grönskan…oh vad skönt för dom:)
  Kraaamar!

  • 🙂 Fick ännu fler fina bilder, men jag kan ju inte ta hur många som helst, så jag valde lille Göran 🙂 Han är speciellt söt. Ja, vilken tur jag hade! Hade varit kul att vara med på släppet också. Jag tror att det gillar att de fått komma ut! 🙂 Oerhört glad att jag fick följa med in i stallet! Och kalvarna verkade helt ok m det också.
   Bamsekramar och allt gott till dej!

 5. De är underbart söta, men jag blev lite ledsen i dag då jag läste en insändare i DN som påpekade att kalvar skils från sina mödrar direkt eller efter ett dygn (om det är ekologisk mjölk) så att vi människor ska kunna få mjölken i stället. Men kalvarna behöver ju sin mamma…Och jag vill fortsätta att dricka mjölk…

  • Det kände jag inte till. När jag var väldigt liten hade farfar mjölkkor, men pappa hade inte det. Hos oss fick kalvarna gå hos sin komamma. Hos den bonden som jag var hos, går kalvarna med sina mammor.
   Tycker att det chockerande att höra att kalvarna skils från komammorna så tidigt.
   Allt gott till dej med en kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s