Sillatårta, favorit i repris

Det låter kanske inte som världens skönaste rubrik… men det smakar bättre än det låter, och sillen är ansjovis. Allra första gången som jag skulle träffa min kära syster A-C med yngsta dottern, min bror, min far och hans fru, hade jag gjort en sådan. När jag sa vad jag skulle bjuda på, blev min syster orolig, för hon gillar inte sill (det gör inte jag heller). Men hon tyckte den var jätte god! Sedan dess har vi som tradition att tillsammans göra och äta en varje gång vi träffas!

Häromdagen blev jag såååå sugen igen. Faktum är att jag gjort den många gånger, för att jag tycker att den är väldigt god, lätt att göra och prisvärd. De flesta som smakat den, har bett om receptet, det är bra betyg! Själv fick jag receptet av min svägerska R. Idag, har jag använt purjolök istället för rödlök som dekoration. Rödlöken ser ännu lite godare ut, men det smakade väldigt gott med purjolök. Tårtan blir godast om den får stå (odekorerad) minst ett dygn (gärna 3) innan den äts.

2010 058.jpg

1 pkt Polarkakor (halvrunda, som man viker upp till stora cirklar)

1½ dl gräddfil

2 dl creme fraiche

1 liten brk anjovis (ta även lite spad) /vanlig burk (utan att använda spad)

2 msk senap

1 msk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

2-3 hårdkokta ägg

dill, svartpeppar och salt

Hacka ägg, anjovis och dill. Blanda alla ingredienserna, och bred dem på osmörat bröd. Jag brer även lite ovanpå den översta. Här plastar jag den gärna, och ställer den kallt.

4 hårdkokta äggvitor

4 hårdkokta äggulor

rödlök/gräslök/purjolök + gärna lite dill/persilja

Finhacka vitorna för sej, och gulan för sej. Lägg dem på brödet enligt bild, avsluta med den finhackade löken. Öl eller vatten är gott  till.

2010 057.jpg

Och, jag måste visa ”världens största granatäpple”:

P1120801.jpg

Undrar vilket ditt godaste recept med granatäpple är? Blir glad om du delar med dig av det!

003.jpg

Vacker frukt är det!

Idag har jag tagit ett par bilder nu på morgonen. Återkommer med några, när jag minskat formatet lite.

Ja, urinvägsinfektionen har äntligen gett med sig! Tack för all omtanke! Har provat rönnbären, tranbärstabletter, och tror att rönnbären är mer effektiva. Tänker frysa in ett lager att ha i vinter. Men OJ vad surt det är. ETT rönnbär går väl an, men flera… oh…

Allt gott till dej!

 

6 tankar om “Sillatårta, favorit i repris

  1. Du får pröva rönnbärsjuice från hälsokost avdelningen… troligen godare och kanske lika effektivt?Jättegott recept som jag ska prova…Granat äpple serverar jag som det är med en vit chokladmousse när det ska vara riktigt fint…Hemikramar och skönt att höra att du mår bättre!! ♥

  2. Sillatårtan e verkligen jättegod! Riktigt smarrig! 🙂 Jag tycker ju inte heller om sill, så man blev ju en aning småskraj första gången du bjöd på denna.:-].. Men den gick ner på högkant, hehe;-)…Va bra att du e bättre av infektionen!! Skönt att höra:) Börja bli lite orolig..inte kul om det hade gått upp i njurarna.. En i familjen fick njurbäckeninflammation en gång, och han va jättedålig..:-(.. Skönt att slippa sånt, om man kan….man har ju nog att dras med endå, tycker jag /:-/.. Ska vidarebefodra rådet om rönnbär, det tror jag kan va interessant att prova.. En jag känner, har en del besvär med just urinvägsinfektion, så det vore ju toppen om det funkade för henne också:-)JÄTTEKRAAAAM! 🙂

  3. Kopierade ditt tårtrecept på ansjovis. Kanske överraskar min kära när hon snart fyller år med en tårtbit och kaffe på säng. Apropå rönnbär, hur många ska man äta och hur länge ?Allt gott till dej ! Wassen

  4. Hur kurerar man sig med rönnbär?Tranbär är ju förebyggande, något som jag regelbundet dricker.Den tårtan får man nog testa…:)

Lämna ett svar till Licentia Poetica Avbryt svar